V tomto článku sa budeme venovať omylom ľudí, ktorí začínajú s cvičením a nevedomky sa dopúšťajú závažných chýb. Netreba podceňovať žiadny z dôležitých faktorov, ovplyvňujúci efektivitu chudnutia a výsledok Vašej snahy. Na internete, diskusných fórach, ale aj počas nezáväznej konverzácie sa môžete stretnúť s nasledujúcimi NESPRÁVNYMI radami, ktoré môžu narušiť priebeh a konečný účinok vynaloženého úsilia.
Obsah článku
Dodržať diétu a kilá pôjdu dole
Diétou sa síce dopracujete k redukcií vašej hmotnosti, avšak len málokedy sú výsledky trvalé. Diéty patria medzi populárne hity na chudnutie, ktoré skončia jo jo efektom, kvôli opätovnému vráteniu sa k našim starým stravovacím návykom.
Telo sa počas diéty prepne do módu vytvárania zásob, takže čerpá z každého jedla, ktoré doputuje do úst. Znamená to, že zhodené kilá naberieme raz dva. Okrem toho sa jedná o odvodnenie organizmu, nie o stratu tukov, telo napokon siahne aj na Vašu svalovú hmotu. Rýchly úbytok hmotnosti je krátkodobý a kolísavý. Počiatočná hmotnosť sa pri týchto častých výkyvoch pomaly zvyšuje.
Hladovkou k štíhlej postave
Očista, spojenie tela a duše a pod., aj takéto prívlastky mnohí pripisujú hladovkám. Spája sa aj s náboženskými praktikami. Pointa hladovky spočíva v naštartovaní akéhosi „sporiaceho“ metabolizmu. Tento názor vedie k odopreniu jedál a konzumácií drobných (častokrát žiadnych) porcií.
Ani hladovka nie je vhodný spôsob na chudnutie, pretože vyhladované telo si okamžite vyrába zásoby na horšie časy z každého prijatého jedla, podobne ako to býva pri diétach. Nevyhnete sa ani jo-jo efektu, ktorý Vám pridá niekoľko kíl navyše. Navyše si privodíte tráviaceho problémy a telo pripravíte o živiny, vitamíny a ďalšie látky, ktoré jednoducho potrebuje.
Obmedzenie jedla
Nezáleží na tom, koľko jedla skonzumujete, ide o denný príjem a množstvo kalórií, ktoré prijmete. Viac jedál s veľkou kalorickou hodnotou zaťažujú tráviaci systém. Rovnako ani dodržiavanie pomeru makroživín Vás nikam nedostane. Zamerajte sa na kalórie z bielkovín a zo sacharidov a rozlišujte ich.
Jesť každé 2 – 3 hodiny? Hlúposť
Rýchlejšie spaľovanie tukov nepodporuje častejšie jedenie každé 2 – 3 hod. Zatiaľ sa nenašiel dôkaz potvrdzujúci tvrdenie o úbytku hmotnosti častejším jedením. Vytvárate si nereálne stravovacie návyky, keďže dodržiavanie tohto pravidla môže byť aj namáhavé. Stravovanie si môžete rozdeliť aj niekoľkokrát za deň, ale v menších množstvách a konzumáciou jedla s vysokým obsahom všetkých potrebných látok. Vyhnete sa zbytočnému hladovaniu a následnému prejedaniu.
Žiadne jedlo po 17. hod
Neplatí ani fám, že po 17. hodine by ste nemali nič jesť. Pokiaľ je všetkého s mierou a Vaša večera je ľahká, zložená z bielkovín, zdravých tukov a zeleniny, potom sa nemusíte obávať priberania. Telo totiž nepotrebuje toľko energie. Jesť sa odporúča najneskôr 3 hodiny pred spaním.
Priberáme konzumáciou tukov?
Tuky sú nezdravé. Omyl! Majú dvojnásobnú kalorickú hodnotu, čím sa stávajú výdatnejšími ako sacharidy a bielkoviny, preto sa ľuďom zdajú nevhodné na chudnutie. Opak je pravdou. Mali by totiž tvoriť cca 30% denného príjmu energie. Problém vznikne až pri nadmernej konzumácií živočíšnych tukov so zvýšeným obsahom nasýtených mastných kyselín a pri celkovom pojedaní tukov vo veľkom množstve.
Vtedy sa nám zvyšuje hladina cholesterolu v krvi a dochádza k ukladaniu tukových zásob. Vynechať z jedálnička je ale veľká chyba, pretože zabezpečujú fungovaniu organizmu a podporujú vznik energie a činnosť orgánov. Naopak, zaradíme doň mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré nájdete v olivovom oleji, avokáde, tekvicových a ľanových semienkach alebo v orechoch.
Povedzme „nie“ sacharidom
Okrem tukov by sa mal denný energetický príjem skladať z 50-60% podielu sacharidov. Nehovoríme o jednoduchých cukroch (glukóza, fruktóza a pod.), ale o škroboch a vláknine. Tzv. dobré sacharidy pozostávajú z ovocia, jednoduché cukry označujeme za laicky povedané – zlé.
Telo zásobujeme sacharidmi ako zdroj energie pre činnosť obličiek, mozgu, svalovej hmoty a aj krvného obehu. Dobré sacharidy obsahujú vlákninu, zrýchľujú metabolizmus a regulujú hladinu cukru v krvi. Vyhnúť by sme sa mali nízkokalorickým sladidlám, ktoré sú škodlivé a podporujú chuť do jedla.
Aeróbne cvičenie to všetko vyrieši
Rozumie sa tým beh na dlhé trate, bicyklovanie a pod. Toto cvičenie pomáha ľuďom, ktorí začínajú s chudnutím a nemajú vybudovanú kondíciu. Pripravujeme ním telo na výkonnosť a učíme ho ako šetriť energiu a spotrebu kyslíka. Pri dlhodobejšom cvičení, kedy k aeróbnemu cvičeniu nedopĺňame aj intervalový anaeróbny tréning, prichádzame o svaly. Spaľovanie kalórií sa zastaví takmer okamžite po ukončení cvičenia.
Fit produkty sú super
Na prvý pohľad ľahko stráviteľné, diétne, zdravé cereálie majú v skutočnosti malý obsah vody a vysoký glykemický index. Týka sa to aj ryžových chlebíkov, burizónov, cornflaksov a knäckebrotov, pri ktorých je glykemický index dokonca vyšší ako u čokolády. Pri lepšom preštudovaní si zadných obalov zistíte, že sa jedná o múku a cukry poliate polevou.
Dedičná nadváha? Kdeže.
Pokiaľ sa čičíkate predstavou, že kvôli genetickým vlohám nikdy neschudnete a nebudete sa preto o to ani snažiť, ide o dobrú výhovorku. Genetika prirodzene zohráva istú rolu počas redukcie hmotnosti, ale nič nie je stratené, ak zmeníte životosprávu a udržíte si silnú vôľu. Mnohí si dedičnú nadváhu mýlia s prevzatými stravovacími návykmi od iných členov rodiny. Najbližší totiž v počiatočnom veku považujeme za naše vzory takmer vo všetkom, preto sa odporúča rozmýšľať aj nad príčinou obezity.
jj najvacsi myt ze nejest po 17 ja si v pohode jem a chudnem pomaly ale isto