Nutričná typológia predstavuje jeden z najnovších programov stravovania a vychádza z poznatkov o tom, že nedá sa každý typ chudnutia alebo optimalizácie hmotnosti využiť pre všetkých ľudí rovnako, pretože každý človek má individuálne nastavenie metabolizmu. Tento výživový systém rozoznáva tri metabolické typy podľa toho, ako dokáže organizmu metabolizovať, čiže tráviť, tuky, cukry a bielkoviny.
Obsah článku
Nie sme všetci rovnakí
To je asi ústredná myšlienka, ktorá viedla k vzniku tohto kompletného výživového systému. Metabolicky je každý človek individualita, čo len odráža skutočnosť, že čo niekomu môže prospievať v rámci chudnutia, zdravej výživy a optimalizácie stravovania, inému prospievať nemusí alebo dokonca môže mať opačný efekt.
Metabolizmus ako taký je látková výmena zložená z chemických a fyziologických procesov, pričom u každého človeka metabolizmus ovplyvňuje viacero faktorov, ako vek, hmotnosť, pohlavie, fyzická aktivita alebo stravovacie návyky. Podľa toho, aký má kto metabolizmus, toľko potrebuje jeho organizmus a telo kalórií na základné životné funkcie. Všetko ostatné nad túto potrebu je potrebné nejako spracovať, alebo uložiť.
- Metabolizmus vo všeobecnosti zrýchľuje pravidelná strava, aspoň 5 krát denne, pravidelný pitný režim a pravidelná aktivita
- Naopak spomalenie metabolizmu majú na svedomí jednostranné redukčné diéty bez pohybu, úplné hladovanie alebo naopak excesívne cvičenie bez dopĺňania živín
- Na základe individuálnej nutričnej typológie existujú metabolické typy a podľa nich sa riadi celková zmena jedálnička, životosprávy a životného štýlu, čo je individuálnejšie ako väčšina všeobecných diét a metód na chudnutie
Metabolické typy a nutričná typológia
Výskumy a skúsenosti ukazujú, že existujú tri metabolické typy. Prvým je proteínový typ, druhým je sacharidový metabolicky typ a tretím je zmiešaný. Na to, aby človek zistil, aký typ je, existuje dotazník, ktorý sa dá nájsť aj online. Ide vlastne o test zložený z niekoľko desiatok otázok a podľa nich sa určí výsledok a následne aj správny jedálniček vhodných a nevhodných potravín.
Tento program stravovania je vhodný aj pre mužov aj pre ženy, môžu sa ho zúčastniť aj seniori alebo dospievajúca mládež a nie vždy je podmienkou samozrejme aj cvičenie. Výskumy ale ukazujú, že fyzická pravidelná aktivita a to nemusí byť len cvičenie vo fitku, určite podporujú zlepšiť tak zdravotný stav, ako aj optimalizovať hmotnosť efektívnejšie a zdravšie.
Na základe metabolického typu si môže človek individuálne zistiť potraviny a látky, ktoré mu pomáhajú spaľovať tuky a naopak zistí aj to, ktoré potraviny na to nie sú vhodné. Odpadá tiež nutnosť počítať kalórie, sacharidy a podobne, nie je treba ani hladovať alebo držať nejakú redukčnú diétu. Ide teda o komplexný pohľad na organizmus a to z hľadiska metabolizmu a schopnosti premeny látok v tele.
Sacharidový metabolický typ
Ľudia s týmto typom metabolizmu obvykle nemajú príliš veľkú chuť do jedla a niekedy aj nejaké to hlavné jedlo vynechajú, čo sa snažia dobehnúť sladkosťami. To je typické najmä pre riziko nadváhy a obezity. Metabolizmus sa spomaľuje a unavuje po ťažkom jedle, je závislý od kofeínu. Látková premena pracuje pomalšie a veľa tuku túto premenu ešte viac spomaľuje. Najlepšia je teda nízkotučná strava a optimálny pomer jedálnička by mal byť 20% bielkovín, 70% sacharidov a 10 % tukov.
Nasledujúca tabuľka ukáže, aké sú vhodné bielkoviny, sacharidy a tuky pre ľudí s týmto typom metabolizmu:
Bielkoviny | Sacharidy | Tuky |
Chudé bravčové mäso | Celozrné pečivo | Rastlinné oleje |
Kuracie prsia | Ovsené vločky | Nenasýtené mastné kyseliny |
Morčacie prsia | Ryža | Olivový olej |
Chudá šunka | Baklažán, uhorka, hrach | Mandľový olej |
Losos, pstruh, treska | Ananás, jablko, melón | Ľanový olej |
Cmar, kefír, tvaroh | Čerešne, kiwi, broskyňa | |
Mlieko, syr, jogurty | Sušené citrusové plody |
Bielkovinový metabolický typ
V prípade bielkovinového metabolizmu je jeho charakteristikou to, že dokáže rýchlo meniť bielkoviny a tuky na energiu, čiže potrebuje jesť veľa bielkovín, inak býva hladný. Ľudia s týmto metabolizmom majú radi tučné jedlá, slané a potrebujú jesť aj medzi hlavnými jedlami, inak majú pocit hladu. Tento metabolizmus majú najčastejšie muži a nízkoenergetické diéty spôsobia únavu. Ideálny jedálniček by mal obsahovať 50% bielkovín, 30% sacharidov a 20% tukov.
A aké by mali byť ideálne prijímané sacharidy, tuky a bielkoviny pre bielkovinový metabolický typ?
Bielkoviny | Sacharidy | Tuky |
Ryby bohaté na tuk | Celozrnný chlieb | Živočíšne tuky |
Hydina | Ovsené vločky | Maslo |
Teľacina | Ryža | Syr |
Jaňcacina | Artyčoky, cukina, cibuľa | Sladká smotana |
Morčacina | Karfiól, brokolica, uhorka | Kyslá smotana |
Hovädzie mäso | Mrkva, zeler, špenát, huby | Ľanový olej, olivový olej |
Syr, mlieko, jogurty, smotana, vajcia, tofu, sója | Bobuľovité plody, hrušky, jablká, mango | Olej z vlašských orechov |
Zmiešaný metabolický typ
V prípade zmiešaného metabolizmu ide, ako už názov napovedá, o kombináciu a mix predošlých dvoch typov. Apetít je priemerný, neprevláda ani jeden z typických rysov predošlých dvoch metabolických typov a na udržanie hmotnosti alebo schudnutie je potrebná vyvážená strava. Nie je dobré prehnane obmedzovať konzumáciu jednej potraviny, čiže v tomto prípade sú tieto diéty kontraproduktívne. Optimálny pomer živín by mal byť 30% bielkovín, 50% sacharidov a 20% tukov.
Najvhodnejšie sú strukoviny, najmä fazuľa, hrach a šošovica a táto tabuľka ukazuje prehľadne aj iné vhodné živiny:
Bielkoviny | Sacharidy | Tuky |
Kuracie mäso | Celozrnný chlieb | Maslo |
Jahňacina | Ovsené vločky | Syry |
Divina | Cestoviny, ryža | Sladká smotana |
Tuniak, kalamár, losos | Banán, kivi, papája | Kyslá smotana |
Mlieko, sladká smotana | Jablko, hruška, ananás | Rastlinné oleje |
Syr, kefír, tvaroh | Brokolica, špenát, karfiol | Slnečnicový olej |
Treska, pstruh | Uhorka, mrkva, paprika | Olivový olej |
Základné pravidlá chudnutia bez ohľadu na nutričnú typológiu
Pre všetky vyššie zmienené metabolické typy platí, že by mali uprednostňovať tradičnú stravu, čiže tie potraviny, ktoré boli pri každom vymenované, nie je treba nahrádzať nejakými novými a exotickými potravinami, zeleninou alebo ovocím. Najlepšie je jesť potraviny v prírodnom, pôvodnom a prirodzenom stave bez úprav, pretože tak predstavujú najvyššiu nutričnú hodnotu.
Okrem toho je dôležité jesť pomaly, kľudne, prežúvať riadne každé sústo a neponáhľať sa. Ruka v ruke by malo s úpravou jedálnička prísť aj k zvýšeniu pohybovej aktivity, pokiaľ to dovoľuje zdravotný stav a fyzické možnosti každého človeka individuálne. Pamätať treba tiež na to, že tento výživový systém založený na individuálnom metabolizme je dlhodobou zmenou a nie nejakou krátkodobou diétou. Len tak je možné totiž dosiahnuť optimálnu hmotnosť každého človeka.
Pre zaujímavosť, tu je tabuľka nutričných hodnôt niektorých vybraných a zaujímavých potravín, ktoré ľudia bežne jedia. Zistíte z nej počet bielkovín, sacharidov a tukov:
100 g potraviny | Bielkoviny v gramoch | Sacharidy v gramoch | Tuky v gramoch |
Vaječný bielok | 11,2 | 0,8 | 0,3 |
Vaječný žĺtok | 16,3 | 0,7 | 32,1 |
Celozrnný chlieb | 11,6 | 51,7 | 1,6 |
Eidam syr | 29,2 | 1,8 | 14,6 |
Hrach | 23,8 | 60,2 | 1,4 |
Biely jogurt | 5,7 | 9,7 | 4,5 |
Nízkotučné mlieko | 3,2 | 4,6 | 0,5 |
Ryža | 7,6 | 79 | 0,6 |
Tofu | 14,4 | 10,5 | 5,2 |
Špagety | 11 | 77 | 1 |
Netučný tvaroh | 19,4 | 4,8 | 0,3 |