Koncept KetoDiet je založený na tzv. „proteínovom šetriacom modifikovanom pôste“, ktorý laicky prekladáme ako princíp zníženého príjmu sacharidov a tukov za súčasného navýšenia konzumácie bielkovín. Telu sa teda zamedzí prístup k primárnemu zdroju energie (cukry a škroby) a nastáva spaľovanie už uložených zásob tukov. Následne sa spustí tzv. ketóza, kedy ľudské telo nepociťuje hlad a potrebu jedenia. Počas ketózy sa produkujú ketolátky, ktoré sa odplavujú von z tela močom. Prítomnosť ketónov je možné zistiť pomocou indikačného papiera. Continue reading
Diéty
Delená strava
Dodržiavaním zásad delenej stravy sa človek najčastejšie pýta: Čo môžem jesť s čím? Čo mám zakázané jesť? Označujeme ju za komplexný stravovací systém, ktorého účelom nie je len redukcia hmotnosti, ale aj očistenie a odľahčenie organizmu, regenerácia a rovnováha. Nejedná sa o diétu, ktorá prísne stanovuje podmienky „čo“ by ste mali jesť, jej podstata spočíva v jednoduchom prerozdelení konzumovaných potravín. Takto rozdelené potraviny sa neskôr kombinujú v jedálničku. Continue reading
Paleo diéta
Paleo diétu mnohí nepovažujú za diétu, ale za životný štýl, podobne tomu tak je aj pri Atkinsonovej diéte. Spôsob, akým sa pozeráme na potraviny a ich kvalitu ovplyvňuje naše zdravie. Paleo stravovanie opisujeme na základe zvýšeného príjmu tukov, rozumného množstva proteínov (20-25%), naopak nižšieho množstva sacharidov a významného obsahu nutrientov. Vychádza teda predovšetkým z princípov, podmienených prírodou a naším vývojom, kedy v jedálničku dominujú tuky (50-60%) na úkor sacharidov (20-30%). Continue reading
Diéta podľa krvných skupín
V roku 1980 svetu predniesol svoju teóriu o stravovaní americký lekár Dr. D’Adama. Základný princíp teórie spočíva v tvrdení, že jednotlivé krvné skupiny sa podieľajú na odlišnom metabolizme spracovania potravy. Krvná skupina typu 0 je najstaršia, pretože sa objavila cca. pred 50 000 rokmi. Vyznačuje sa odolným tráviacim systémom a nadmerne aktívnym imunitným systémom. Skupiny A a B nasledovali potom, najmladšia AB skupinu po približne 2 500 rokoch. Predstavuje moderné spojenie A a B skupiny. Continue reading
Hladovka a chudnutie
Najradikálnejší spôsob redukcie hmotnosti predstavuje dobre známa hladovka. V mnohých kultúrach a náboženstvách sa považuje za akýsi druh pokánia, očisty organizmu a duše. Princíp hladovky spočíva v absolútnom odoprení si stravy počas niekoľkých dní, týždňov alebo dokonca (pri väčšom sebatrýznení) mesiacov. Kompletná hladovka si vyslúžila pomenovanie – nulová diéta. Continue reading
Atkinsonova diéta
Robert Atkinson, podľa ktorého je táto diéta nazvaná, napísal dietetickú knihu Revolučná diéta, opisujúc návody na redukciu hmotnosti bez zbytočného preratúvania kalórií. Napriek tomu sa však zdá, že si musíme posvietiť hlavne na karbohydráty. Continue reading
Ryžová diéta
Ryža tvorí základný princíp ďalšej z populárnych monotónnych diét – ryžovej diéty. Podstatné však je uvedomiť si, že počas dodržiavania ryžovej diéty sa konzumuje výlučne hnedá, nelúpaná, nebrúsená, celozrnná naruálna ryža, ktorá sa odlišuje od rozšírenej bielej ryže. Continue reading
Krabičkové diéty
Krabičková diéta predstavuje vhodnú alternatívu pre ľudí s nadváhou a pre tých, ktorí trpia žalúdočnými problémami kvôli zlým stravovacím návykom. Krabičková diéta sa odporúča aj na detoxikáciu organizmu a akýsi „reštart“ v stravovaní sa. Mnohí ju vnímajú ako „reedukátor“ konzumácie, pretože spočíva v úprave jedálnička s presne určenými kalorickými hodnotami. Continue reading
Dukanova diéta
Princíp Dukanovej diéty spočíva v obmedzenom príjme sacharidov, dodaním potravín bohatých na bielkoviny. Hlavnou zásadou Dukanovej diéty je presné časové striedanie bielkovín s presnou kombináciou bielkovinovej potravy so zeleninou. Zo začiatku dodržiavame bielkovinové dni, neskôr sa bielkovinové dni striedajú s bielkovino-zeleninovými dňami. Po dosiahnutí chcenej hmotnosti pridávame aj jedlá z nášho každodenného jedálničku, pričom uplatňujeme pravidlo jedného bielkovinového dňa za týždeň. Continue reading
Bielkovinová diéta
Proteínová, čiže bielkovinová diéta je založená na konzumácií potravín s vyšším množstvom tukov a proteínov. Naopak obsah sacharidov je minimálny. Bežné potraviny obsahujú 3 dostupné esenciálne zdroje našej energie, akými sú sacharidy, tuky a bielkoviny. Stravovací koncept proteínovej diéty pracuje s vysoko kvalitnými bielkovinami, ktoré bránia spaľovaniu svalovej hmoty a podporujú dodatočné spaľovanie tukov. Continue reading
Kapustová diéta
Kapustová diéta je vychýrenou kvôli finančnej nenáročnosti, ľahkej dostupnosti a vďaka minime kalórií (náš denný príjem kalórií sa skreše na 800-1000 kalórií). Kapusta obsahuje veľa vitamínov A, B1, B2, C a E, rovnako ako antioxidanty. Kapusta je bohatá na vápnik, železo a draslík, neobsahuje však takmer nijaké bielkoviny či zložité sacharidy. Kapusta má vplyv na zrážanlivosť krvi a trávenie. Continue reading
Mliečna diéta
Mliečna diéta vychádza z faktu, že zvýšeným prísunom mliečnych produktov sa znásobí príjem vápnika, vďaka čomu telo nevytvára hormón calcitrion, ktorý prispieva k tvorbe a ukladaniu telesného tuku a spomalenému štiepeniu. Hormón calcitrion telo vyrába pro nedostatku vápnika. Naše problémy s ukladaním tuku by sa tak mali čiastočne vyriešiť. Continue reading